“Det måste vara savningstid så att näverflaken lossnar. Kring midsommar brukar det fungera. Jag klättrar upp några meter och gör ett snitt. Släpper det inte direkt får jag komma tillbaka.”

Ulf Palo

Ulf Palo, Stacked Söråker

Slöjdare i bland annat näver och trä

Text av Göran Lundin, 2021

Trä är Ulf Palos hobby och trä är hans försörjningslina!  Till vardags har han fram till idag arbetat som virkesmätare på SCA Tunadals sågverk. Där sågas 12 000 m3 per skift. Var tionde minut anländer en timmerbil med full last. Trettiosex år har han jobbat där. Heltid och skiftgång.

”Men nu löser bolaget ut oss i förväg. Virkesmätningen ska automatiseras. Det innebär att jag får med tid för slöjdandet.”

Slöjda har varit en viktig del av hela hans liv. Som liten grabb täljde han mycket med slöa moraknivar hemma i Tornedalen. Farfar var nybyggare och brände tjärna, pappa timrade hus. Arbete med trä ligger i generna.

”Jag har alltid tyckt om att arbeta med kniv. När jag flyttade från Tornedalen till Söråker i Medelpad gick jag en kurs och fick lära mig tälja på riktigt – i färskt material. Tidigare hade det varit torkat och hårt virke. Det blev en kick och satte fart på slöjdandet.”

Idag arbetar han med både trä och näver. Ett genombrott var en slöjdmässa i Hjo 1998. Åttiotusen besökare, trehundra utställare.

”Det var tufft att bli antagen, man fick skicka in varuprover i förväg. Då hade jag suttit på jobbet mellan timmerbilarna och gjort äppelskruttar.”

Fast det började egentligen med hela äpplen. Men de var svåra att svarva till så att de blev naturtrogna. Det fick bli äppelskruttar i stället.

”Till mässan i Hjo hade jag gjort trehundra i förväg och de bara försvann! Idag har det väl blivit närmare 26 000 skruttar sammanlagt. Samtidigt har jag fått grus i axlarna av det monotona arbetet.”

Men Ulf har samtidigt utvecklat arbetsmetoden. Skruttarna täljs ur torrt aspvirke, som fått ligga i blöt i varmt vatten. Med tiden får träet en gulaktig ton, precis som den riktiga äppelskrutten.

Fortfarande blir det skruttar och fåglar i trä till marknader, men Ulf tycker om att variera sig. Ett annat stort intresse har därför varit näver.

”Men inte flätning. Jag gör askar, stora och små. Jag gick en kurs för Anja Larsson i början av 1990-talet och sedan blev jag tänd. Jag har provat flätning också, men det är väldigt tidskrävande.”

Näver köpte han till en början i Norrbotten, ursprunget var Ryssland.

“Men det var ofta för torrt. Dessutom förvarade jag dumt nog min näver på ett betonggolv. Jag tänkte att det skulle vara fuktigt och bra. Det tog flera år innan jag insåg att betongen sög åt sig fukt från näverbuntarna. Numera har jag förrådet i en jordkällare.”

När han väl sätter i gång, blir det ofta en hel serie burkar. Tack vare kontakter på SCA kan han idag skaffa fram materialet själv. Han åker runt på områden som ska avverkas. Med sig har en teleskopstege och en ryggsäck med platt botten och raka väggar – en så kallad köttsäck.

”Det måste vara savningstid så att näverflaken lossnar. Kring midsommar brukar det fungera. Jag klättrar upp några meter och gör ett snitt. Släpper det inte direkt får jag komma tillbaka.”

Flaken buntar han omedelbart ihop och ställer i säcken. Redan i bagageluckan på bilen hamnar de i press.

”Innan jag kan börja jobba måste det vara torrt. Då är vi framme i september. Jag måste som regel resa en tio, femton mil in i landet för att hitta lämpliga träd. Efter kusten finns det inte mycket att välja på. En sommar körde jag 150 mil i jakt på bra näverbjörkar. Nu har jag ett lager som räcker minst ett par år.”

Men det har varit andra tider.

”På 60- och 70-talet användes hormoslyr för att bekämpa lövträd. Även människor drabbades.”

Som regel snittar han näverstycket han ska använda och tampar sedan ihop det i lämplig storlek. Det vill säga, han gör ett lås. En annan metod är att kapa hela björken i lämpliga bitar och sedan försiktigt lossa det näverstycke man ska använda runt hela stammen. Men det är inget för Ulf.

”Jag gör ofta jättestora burkar och då är det lättare med ett lås.”

Till skillnad från äppelskruttarna säljer han de flesta burkarna privat. Någon brist på kunder har han inte och han behöver inte ägna mycket tid åt marknadsföring.

”Det räcker faktiskt med Jokkmokks marknad. Jag kan få tillverka ett helt år för bara det tillfället.”

När det sedan kommer till dekorationerna av askarna använder han en benbit med en utskuren stämpel. Ibland ett metallstycke.

”Mönstren kommer jag på själv. Ibland färgsätter jag burkarna.”

En fördel med näver är dess beständighet. Våra nordliga skogars guld.

”Man har öppnat vikingagravar och det enda som inte ruttnat upp var burkarna i näver.”

Redan efter ett kortare samtal med Ulf, märker man suget efter nya utmaningar.

”Det roligaste är faktiskt att jobba i trä. Björk har länge varit mitt favoritträdslag, men det finns annat. Jag har en god vän som köpt en gammal herrgård. Där växer planterade lindar. Ett underbart material att jobba i. Som att skära i ost.”

Ur dem täljer han bland annat fram sina fåglar och andra figurer.

”Jag har också ett mindre kanadensiskt bandsågverk på gården, så jag är ganska självförsörjande.”

Raskt kommer sedan Ulf in på sitt senaste intresse, faktiskt med koppling till näver. Han har börjat tillverka så kallad ryssolja. Det är han tämligen ensam om i Sverige.

”Ryssolja utvinns ur näver som man kokar. Helst ska det vara gammal näver som suttit på ett tak eller en kåta. Det är dom mörka fläckarna på näverstyckena som är rikast på olja.”

Ryssoljan är, enligt Ulf, ett utomordentligt impregneringsmedel av kängor, seldon och liknande. Dessutom bra skydd mot mygg. I Ryssland användes det också som ett slags naturläkemedel.

”Det är en gammal rysk tradition att koka ryssolja. Ett naturmedel. Det impregnerade materialet får dessutom en vacker, mörk färg.”

Självfallet beställer jag själv omedelbart en flaska till alla mina läderkängor och skinnhandskar.